Vålerbanen mötte de drygt 130 förarna med strålande solsken när Racing NM arrangerades i helgen. Vi fick se mycket fin racing. Den klassen som kanske utmärkte sig mest var Formula Basic. Klassen har genom åren bjudit på många fina race med mängder med omkörningar, men klassen har haft ett generationsskifte med några tuffa säsonger. I år har klassen växt markant och nu börjar vi åter få se den publikvänliga racingen från förr!

Mästerskapsledaren Theodor Olsen tog ledningen från start, men fick genast känna på hårt motstånd från Alf Marius Loe Sandberg. De försökte vänta ut varandra och det slutade med att båda bromsade av banan ut i sandfållan redan på första varvet! Dennis Moen övertog ledningen, men han fick överraskande hårt motstånd av Stine Julie Winås, som gjorde comeback efter fyra års frånvaro. Hon har aldrig kört formelbil förut, men det var det ingen som kunde tro! Hon var med och fightades om ledningen och var även uppe i ledning några gånger innan hon tyvärr snurrade och tappade många platser. Detta taggade henne bara ta i ännu hårdare och hon lyckades jobba sig upp genom fältet och ta andraplatsen före Marcus Påverud.

Andra racet blev om möjligt ännu mera spännande. Olsen och Sandberg startade sist, efter sin incident i första racet, men de jobbade sig snart upp till tätklungan där Moen och Winås redan höll på att fightas om ledningen. Sandberg gav sig på en vågad manöver på yttern in i chikanen som slutade med att han stötte ihop med Moen. Han fick en ordentlig lufttur och var nära att slå runt, men han lyckades styra ned bilen och fortsätta racet! På sista varvet hade Winås tagit ett stabilt grepp om ledningen, men det var halt i sista kurvan efter oljespill och hon for av banan. Moen kunde vinna racet före Olsen och Sandberg. Winås kom igång igen om tog en hedrande fjärdeplats.
Stine Julie Winås var verkligen helgens utropstecken. Hon visade mycket imponerande körning och vi får verkligen hoppas att detta blir en fortsättning. Hon hade bra uppbackning i helgen då hennes förarcoach är ingen mindre än Paul Varhaug!

Racing NM på VålerbanenFormula Basic räknas som en av Racing NM´s rekryteringsklasser där man i första hand vill få ungdomar att börja med racing. De två andra rekryteringsklasserna är Seven Racing och GT 4B. Därmed har alla ungdomar möjlighet att välja formelbil, sportbil eller standardbil.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

 

 

 

Racing NM på Vålerbanen

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram