Ovan är Tommy Östgaard på väg mot ännu en seger i Formula Basic. Entusiasten Bård Bergsjö (i keps) jobbar hårt för att få fler formelbilsförare i Skandinavien.

Racingentusiasten Bård Bergsjö har många järn i elden. Han driver ju som bekant raceklassen Formula Basic, som i år var den enda moderna formelbilsklassen i Sverige. SBF håller på att starta upp Formel Renaultklassen igen och nu jobbar Bergsjö tillsammans med Lennart Bohlin för att skapa förutsättning för att båda raceklasserna skall komplettera varandra och växa tillsammans. - Tanken är att man börjar med att köra Formula Basic. Under säsongens gång får man testköra Formel Renault och sedan kliver man över till Formel Renault när man har kört färdigt i Formula Basic, säger Bergsjö. Målgruppen är i första hand unga gokartförare som är på väg uppåt i karriären, men parallellt med detta projekt driver Bergsjö även talangjakten Racing Star Challenge. Där får vem som helst, som inte har racelicens, prova sin lycka i hyrkart och via ett utslagningssystem får vinnaren en gratis styrning i Formula Basic kommande säsong. - Vi har kört två utslagningsrace redan där 20 förare åt gången har kvalat och tre förare från varje omgång gått vidare. Det kostar endast 1000 kr att vara med och högsta vinst är alltså en fri styrning i Formula Basic. Om tillräckligt många är med i talangjaken kommer projektet att finansiera sig självt, säger Bergsjö.

Just finansieringen är en utmaning för de flesta förare. Bergsjö har därför ett samarbete med Eric Lindgren som anordnar kurser i Affärsskolan, för att hjälpa förarna hur de skall jobba för att fixa sponsorer.

I Norden lider vi av att vi bara kan köra racing halva året. Det är svårt att hålla formen över vintern. Bergsjö jobbar på att råda bot på detta problem. - Jag var i England förra veckan och tittade på några olika körsimulatorer. Med mig hade jag två av årets bästa Formula Basic-förare; Tommy Östgaard och Robert Svensson, som fick provköra simulatorerna. Vi var alla överens om att detta är framtiden när det gäller att hålla formen under vintersäsongen, sa Bergsjö som under vintern kommer att bygga simulatorer och sälja dessa i Skandinavien.

Säsongen 2012 är under planering och det lutar åt att man kommer att köra sju race med Formula Basic, några körs i den norska serien och några tillsammans med SSK-serien i Sverige. Formel Renault körs tillsammans med STCC, där man även försöker få med förare från Finland och Estländerna. 3-4 testdagar för Formel Renault är också inplanerade.

Målsättningen är att formelbilsracingen åter skall växa i Skandinavien.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Här är Daniel Roos på väg mot mästerskapsseger i Formel Renault 2010.
2011 kördes inget mästerkap i Sverige...

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram