Formula Basic har körts i Norge och i Sverige sedan 2006. Många racingtalanger har sett dagens ljus under dessa år. Några har gått riktigt långt medan andra har funnit andra nöjen i livet.

Många förare börjar redan som väldigt unga med att köra gokart och då är inte steget långt över till att börja köra formelbil, men det måste inte vara så…

Espen Tomten Östli är ett exempel på en förare som kom från ingenstans och började köra Formula Basic. Det började med att Espen deltog i ett event som Aleksander Schjerpen höll i. Espen fick blodad tand och köpte utan omsvep Aleksanders bil och började köra. Med pappa Tommy som mekaniker hade de ingen aning om vad de gav sig in på, men det gick hyggligt ändå. Under första säsongen höll de till mitt i startfältet och fick massor med erfarenhet.

-Det är en väldigt god stämning i klassen. Förarna och mekanikerna delar gärna med sig med tips och råd. Som om det inte vore gott nog ställer folk upp och skruvar halva nätterna om så krävs under en tävlingshelg. – Nils Erik Woldseth är en av dem som har hjälpt oss mest och det finns inga gränser för vad han kan hitta på för att få bilen körklar till nästa dags körning, sa Tommy.

Årets säsong var den andra för Espen och nu började resultaten trilla in. Första pallplatsen kom redan första tävlingshelgen och den första segern tog han under andra tävlingshelgen, trots en skadad fot.

Efter lite strul mitt under säsongen kom Espen starkt på slutet av avslutade säsongen med att ta brons i NM.

Nu blickar Espen fram emot nästa säsong och han har en speciell strategi. Han har köpt in en bil till som de kommer att hyra ut. Den som hyr bilen får även ta del av teamets kunskap om hur man kör och ställer in en Formula Basic.

-Jag vill ge fler chansen att komma in i sporten, för vi behöver alltid fler deltagare. Nu vill jag dela med mig av det jag har lärt mig och jag hoppas att fler tänker likadant, sa Espen.

Projektet är hedervärt, men inte helt nytt. En annan, före detta Formula Basicförare, har hittat ett annat sätt att hjälpa förare vidare och det är Tommy Östgaard. Han körde i klassen mellan 2008-2012 och vann Norgescupen sista året han körde. I dag driver han Tommy Östgaard Academy för att lära upp nya racingförmågor.

Formula Basic är en utmärkt klass att börja köra racing i. Det är tät och spännande racing som alltid bjuder på fina fighter och många omkörningar. Förarna lär sig hur man använder ”slip-streaming”. De flesta förare lämnar klassen och går vidare efter 2-3 säsonger. Det är därför viktigt att klassen hela tiden fylls på med nya förare. Störst var klassen 2008-2009 då de hade 25 förare som körde. Många förare gick vidare efter dessa två rekordår och klassen fick byggas upp på nytt. De senaste åren har klassen växt till sig igen och förhoppningsvis får vi se stora startfält igen.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Racing NM på Rudskogen.
Racing NM på Rudskogen.
Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram