Henrik Furuseth vann två gastkramande race på Vålerbanen och blev dubbel norsk mästare.

Formula Basic körde finalen för Norgescupen på Vålerbanen där det andra racet även var avgörande för Norgesmästerskapet. Spänningen och förväntningarna var höga och man bör nog inte ha svagt hjärta om man ska vara förälder till en Formula Basicförare! Henrik Furuseth och Tommy Östgaard stod på lika poäng i Norgescupen inför finalen och som sagt, Norgesmästare blir den som vinner sista racet. Det brukar ofta regna på Vålerbanen och under söndagen kom det några rejäla skurar, men båda Basicracen kördes faktiskt på torrt underlag.

Östgaard började bäst och satte pole före Robert Svensson, Henrik Furuseth, Falco Wauer och Olav Opås. Samtliga kvalade inom en sekund. I första racet tog Östgaard ledningen och det blev en tättrio som kämpade hårt. Svensson övertog ledningen och Östgaard kontrade. Svensson ledde igen och Furuseth kontrade. Så höll det på ända till mål. Furuseth drog längsta strået då han vann före Östgaard och Svensson.

Startuppställningen i andra blev ordningen i mål i första. Banan var i princip torr, men efter en hel del regnande var det lurigt i kanterna med lera och vattenpölar. Furuseth tog ledningen från pole. Redan på första varvet körde både Östgaard och Opås av efter chikanen och fick börja jaga nerifrån fältet. Svensson övertog ledningen, men gjorde samma misstag i chikanen och tappade ledningen till Furuseth. Svensson tog sig i kragen och jagade ikapp Furuseth och övertog ledningen ännu en gång. Nu var det Furuseth som var av banan och Svensson fick en lucka i ledningen. Svensson har varit i ledning otaliga gånger, men aldrig lyckats vinna ett race. Nu såg det ut att gå mot seger i kanske det viktigaste racet i hans liv! Kanske han började tänka på segern, för på sista varvet gled han ut lite för långt i chikanen. Han kom utanför banan, men han gav full gas för att om möjligt rädda situationen. Men det var för sent... Furuseth flög förbi och tog sin andra seger för helgen. Svensson kom tvåa och Östgaard körde upp sig till trejeplatsen sedan både Ida Granegärd och Falco Wauer hade snurrat bort sig. Furuseth vann därmed både Norgescupen och Norgesmästerskapet. 

En lång säsong går mot sitt slut. De har hunnit köra 18 race i år och nu återstår bara SSK-finalen på Kinnekulle Ring nästa helg där vi skall kora vem som blir årets mästare i SSK-serien. Där leder Östgaard före Svensson.

 Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram