Intervju med tidligere Norgesmester Daniel Kroken

2023/07/10

2 NM-titler og 4 NC-titler. Daniel Kroken har i flere år vært "mannen å slå" i Formula Basic. Etter 2022 sesongen valgte han å gå over til B-Zero for nye utfordringer. Det passet derfor utmerket med et intervju!

Du debuterte med Formula Basic i 2017 og fikk allerede da, 3 plass i Norges Cup. Etter dette har du fått 2 Norgesmester-titler og 4 Norges Cup-titler. Hvordan forbereder du deg til et løp?

I praksis ble de fleste løp forberedt med å fikse bil. Typisk litt ledd som måtte byttes, finjustering av hjulvinkler og hjørnevekt (corner weight.), pynting på glassfiber, sjekk av ramme/ledningsnett/slanger osv. Det er merkelig, men føltes som det alltid var ett eller annet som trengte litt oppmerksomhet på bilen. Det ble jo mindre etterhvert som det meste var gjennomgått, men måtte liksom fikle med ett og annet. De gangene jeg følte meg best forberedt så hadde jeg fått kjørt en del simulator (Gran Turismo). Følte det å kjøre GT3 biler var nyttig trening til å holde rusten vekk fra kjøreteknikken. Det var også veldig kjekt å gå gjennom linjevalg og sektortider på RaceChrono. En meget hendig app som hjelper med å bli mer sikker på hva en absolutt bør gjøre og absolutt ikke bør gjøre. Vi kjøpte inn en liten GPS 10hz bluetooth duppeditt som vi koblet opp mot mobilen. Så satte vi mobilen i en holder på rattet slik at vi kunne følge med på tider mens vi kjørte.Rett før et løp så var det viktig for meg å få i meg nok vann og litt enkel mat. Men ofte var det mekking til siste minutt, både på våres biler og andres biler. Det var nødvendigvis ikke noen ulempe. Det å vær fokusert på noe annet enn kjøring fram til løpsstart kunne hjelpe meg å fokusere ekstra mye på "nuet" (her og nå) når jeg satt i bilen. Mindre tanker som surra rundt i knotten rett og slett.

Har du forskjellige oppsett på bilen for forskjellige baner?

Vi kjørte samme oppsett til alle banene. Følte det ble for mye å skulle forske ut et oppsett for hver enkelt bane. Det var bedre å bruke tiden på å lese data og sammenligne sektorer med teamkompisen.

Har du noe tips til de som lurer på dette med hjulvinkler og oppsett av bil? Hvor begynner man?

Før en i det heletatt tenker på hjulvinkler så må en sjekke at det ikke er slark i hjulopphenget. For er det slark så forandrer hjulvinklene seg hele tiden... Gjekk opp bilen, sett bukker under golvet slik at alle hjulene og bærearmene henger fritt. Da kan først kan man vippe/dytte/dra/løfte i hjul og bærearmer. Slik finner en fort ut om noe er slarkete. Det er 44 kuleledd i hele hjulopphenget på en Basic. Så det er stort potensiale for at noe trenger å byttes. Mens bilen henger der kan man også sjekke hjullager og om bremsene henger på. Ta tak oppe og nede på hjulet og forsøk å vipp det inn nede og ut oppe, og motsatt. Det skal være ikke være noe som helst slakk der. Da kan man begynde å tenke på hjulvinkler. Det aller viktigste når det kommer til hjulvinkler er spissing. Hvis spissingen er feil blir bilen veldig fort uforutsigbar å kjøre. Foran så kjørte vi med -0°05' spredning (toe out) for å få litt bedre "turn in". Bak så kjørte vi mellom +0°10' og +0°20' spissing (toe in) for å få stabilitet. 1° (grad) = 60' (minutter). Camber foran bør ligge på rundt -2°40' mens bak bør ligge på rundt -3°00'. Caster vinkelen forsket vi ikke så mye på, men den bør nok ligge mellom 3-5°. Viktigste her er at den er lik slik at den ikke drar til den ene eller den andre siden. Hjørnevekt (corner-weight) er også lurt at er sånn noen lunde i nærheten. Det trengs ikke dyrt utstyr for å sjekke/justere dette. Har du et heeelt flatt og plant gulv/underlag og 1stk vekt som tåler minst 170kg så kan man få det til. Lag deg 4stk plater som er nøyaktig like høye som vekta. Sett en plate under hvert hjul. Ta av det ene forbindelsesstaget til stab.staget foran og det ene til stab.staget bak (da står ikke hjulopphenget i spenn). Sjekk at dekktrykkene også er helt like! Da kan man sette vekta under det ene hjulet mens de tre andre står på platene. Les av verdien og gjør dette med alle fire hjulene. Fyll inn tallene i en corner-weight kalkulator for å vite hva hvert enkelt hjul bør ligge på. Så er det bare å skru på fjærene og trippelsjekke alle verdier.Skal hjulvinklene bli helt nøyaktige så må en huske på å kompensere for felgkast. Men nå begynner jeg å gå veldig i dybden her. Kort sagt, få vekk mest mulig slark og få spissinga på stell.

En annen ting som er minst like viktig som hjulvinkler er setet. Sørg for at setet sitter helt fast. Tre festepunkt er nok. To bak og ett foran. Polstring i setet er ikke nødvendig om setet passer godt til kroppen.

Denne infoen er det nok mange som kan få nytte av! Du har jo vært veldig rask og vunnet mye i Formel Basic. Hva er det med kjørestilen din som virker som fungerer så bra i en slik bil?

Resultater tilsier at tempoet mitt har vært greit. Ikke noe Max Verstappen, men det fungerer og er i nærheten av det som er kjørt av andre dyktige Basic førere. Vi (Team Psynchro) er et godt sammensveiset team. Mye av grunnen til at det har gått så bra til nå er openheten vi har oss i mellom. Vi snakker og funderer om bremsepunkt og linjer i svingene og som sagt sammenligner vi data i RaceChrono. Så har jeg kanskje funnet litt balansen mellom aggressiv kjøring og tålmodighet. Liker å ta i med bremsen og styre balansen på bilen med den inn i sving. Så er det å være presis og tålmodig med overgang fra brems til gass mens bil "flyter" på asfalten. Det er en fryd når alt stemmer, bil, bane, forhold og egen "feeling". Det er nok der mye ligger, når en stoler på bil og oppsett slik at man får selvtillit til å la bilen "flyte".

Har du noen siste tips til de som er nye i Formel Basic i år?

Tips til nye førere: legg inn litt ekstra margin inn i svingene. Det er her det virkelig er fort å gjøre en brøler, spesielt når en har andre rundt seg. Ha gode speil med vidvinkel slik at en vet hva som skjer bak og på siden.

Stor takk til Daniel Kroken som tok seg tid til å svare på spørsmål. Jeg ønsker han lykke til med B-Zero!

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram