Bård Bergsjö till vänster flankerar pallen där vi ser: Magnus Lundanes, Jarl A Teien, Simon Kavnli och prisutdelaren Joakim Forsell som har vunnit SM i gokart, JSM i JTCC samt är nybliven mästare i Abarth Trofeo Scandinavia.

Racingentusiasten Bård Bergsjö har dragit igång en talangjakt för att vaska fram framtidens racerstjärnor. Under konceptet Racing Star Challenge är det meningen att alla skall få prova sina färdigheter och se om de är ett ämne för en framtida stjärna. Det skall köras ett antal utslagningstävlingar i hyrkart där 20 förare åt gången gör upp och där de tre främsta går vidare till nästa omgång. Efter några omgångar får man både kartlicens och racinglicens och till sist får vinnaren en styrning i Formula Basic. - Jag tror stenhårt på det här konceptet som i princip skall finansiera sig själv, säger Bergsjö. Alla som vill vara med betalar 1000 SEK och om det blir många som kör så växer potten för vinnaren som skall köra en säsong i Formula Basic. I helgen kördes den första deltävlingen i denna talangjakt och 20 st ungdomar från Norge och Sverige mötte upp i Karlskoga för att köra på Gelleråsringens gokartbana. Efter 10 st kvalheat plockades de 12 bästa ut som fick köra två B-finaler. De sex främsta gjorde sedan upp i finalen. Det blev faktiskt en helnorsk prispall denna premiärtävling som vanns av Jarl A Teien före Magnus Lundanes och Simon Kvanli. De mest långväga hade åkt ända från Trondheim för att vara med i tävlingen.

Bergsjö har precis inlett ett samarbete med Tullängsskolan i Örebro som just nu håller på att iordningställa några Formula Basic bilar. En handfull av dessa elever var med i tävlingen och ännu fler vill vara med vid nästa uttagning. Bilarna som skolan iordningställer skall naturligtvis vara med i nästa års Formula Basic-serie. Minst en kommer att köras och drivas av skolan själva. Det är på gång att fler fordonsskolor också skall få skruva Basic och kanske detta kan bli en tävling i tävlingen vilken skola som lyckas bäst med sin bil? Premiärtävlingen kördes som sagt i Karlskoga, men det är inte säkert att nästa tävling körs just där. - Jag undersöker andra gokartbanor också och här får gärna förarna själva komma med tips. Om man lyckas skrapa ihop 20 förare så kör vi en tävling där det passar dem, säger Bergsjö som redan håller på att jobba med nästa tävling, som han räknar med att köra innan vintern.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Alla 20 förarna samlade inför uppgörelsen av den första deltävlingen i Racing Star Challenge.

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram