Formula Basic – infomøte i Karlskoga 30. januari 2011

Ca 25 personer var samlet i Karlskoga til infomøte om Formula Basic 30. januari,

Formula Basic kjørte sitt første løp på Rudskogen i juni 2006 og siden det har mer enn 50 svenske og norske ungdommer i alderen 13 – 60 år fått prøve seg på formelbilracing. Formula Basic er en enkel bil som kan opereres uten spesialkunnskaper og klassen egner seg både for ungdommer som vil videre fra go-kart og de som ønsker å ha baneracing som en hobby. Firma Gelleråsbanan AB kjøpte i 2010 alle rettigheter til produksjon videreutvikling av bilene og gjennom nettverket i SMI ønsker man å bygge opp kompetansen rundt bilen slik at den kan videreutvikles i mange år fremover. Nytt av året er at Ferrita AB har utviklet et spesielt avgasanlegg til bilen. Ferritas vd Micael Ljungström deltok på møtet og fortalte bade om selskapet og om hvordan de kan bidra til å utvikle klassen.


Det norske selskapet Motosport-Service AS som leverer dekk blant annet til STCC har også engasjert seg i klassen og holder nå på å bygge opp en bil. Det kan selvfølgelig stilles spørsmålstegn ved initiativtakernes påstand om at Formula Basic er Skandinavias eneste levedyktige formelbilklasse. Begrunnelsen for dette er at vi her har en klasse som svensk og norsk industri kan være med å utvikle. Det finnes ca 50 biler tilgjengelig og disse kan opereres innenfor et normalt familebudsjett uten at man er avhengig av 6 eller 7-sifrede sponsorbeløp. Så vidt vi har brakt i erfaring finnes det ingen annen formelbilklasse i verden hvor bilene er så enkle og rimelige å drifte. Klassen burde derfor ha et potensiale langt utenfor Skandinavia.

Frem til nå har det tekniske reglementet forligget utelukkende på norsk og selv om det ikke har bydd på de store problemene har det vært et behov for en oppgradering og profesjonalisering. Det representerer derfor et stort løft for Formula Basic at SSK foran 2011-sesongen har besluttet at klassen skal være en offisiell SSK-klasse. SSK har også nedlagt et stort arbeide med å gjennomarbeide reglementet. Det første utkastet ble distribuert til deltakerne og andre interesserte før møtet og befinner seg nå hos Racingutskottet i SBF til godkjennelse. Under møtet i Karlskoga fremkom det noen innsigelser som vil bli tatt hånd om av SSK, men det ser ikke ut som om det er noen forhold som gjør at deltakerne ikke kan klargjøre bilene. Spørsmål eller kommentarer om reglementet kan sendes til bard@thorsen.as så skal jeg sørge for samlet oversendelse til teknisk sjef i SSK Ulf Berglund.

I tillegg til Formula Basic arbeider Gelleråsbanan AB med et konsept som heter Racing Star Challenge. Bakgrunnen er at i de aller fleste racingklasser enten de heter Formula Basic, Formula Renault, Formula 3, 2 eler hva som helst så er premien at hvis man skal videre opp i neste klasse at man må ut med 2 – 10 ganger så mye som man har brukt i den klassen man kjører. Konsekvensen av dette er at med mindre man har en betydelig formue, blir det nærmest umulig å nærme seg toppen. Ideen med Racing Star Challenge er at man skal betale en påmeldingsavgift på for eksempel kr. 1.000 og dersom man vinner konkurransen rykker man oppover så lenge man fortsetter å vinne. Formel 1 begynner vel etter hvert å bli urealistisk, men det burde la seg gjøre å få til et norsk/svensk opplegg som i alle fall går til Indycar. Planene om dette er mer eller mindre klare og det handler selvfølgelig delvis om penger. Viktigere er imidlertid støttespillere og medhjelpere. Blant annet håper vi å komme i tett dialog med de respektive bilsportsforbund om dette.

Det er mange både i Formula Basic og andre klasser som “klager” over at de får for lite kjøretrening. Gelleråsbanan AB har kjøpt inn 2 stk Chrysler Neon som etter avtale kan lånes eller leies rimelig for bruk i NSHC. Dette er en racingserie som kjøres fortrinnsvis i Karlskoga, men det har også vært kjørt på Kinnekulle og Våler. Ordförande i Karlskoga Motorförening Lotta Ström fortalte om klassen som ble startet i Karlskoga i 1989 og hvor minst tusen førere så langt har fått sin debut i baneracing. De fleste løpene går over 6 timer og med ca 4 førere på hvert lag blir det 1,5 times racing på hver deltaker.

At motorsport koster penger er en kjent sak og vel så viktig som sleve kjøringen er det derfor å bygge et nettverk av samarbeidspartene og støttespillere. Tony Ring som er vd i Swedish Motorsport Industry (SMI) var også tilstede i Karlskoga og fortalte om denne organisasjonen og hva de kan gjøre for deltakerne.

Det planlegges flere informasjonsmøter om Formula Basic blant annet i oslo og hvis interessen er til stede kommer jeg gjerne på besøk til andre steder også

Mvh Bård Bergsjø

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram