fb140118-029

Här är del av årets förare samlade: Fr v, Bård Bergsjö, Thea Olsen, Gullik Dahlen, Dennis Moen, Theodor Olsen, Lars Solheim, Marcus Påverud, Alf Marius Sandberg, Marius Winås, Stian Sörlie, Dag Wasmuth och Henrik Furuseth.

Efter några magra år går Formula Basic mot en ny vår! Vid upptaktsmötet i Jessheim var det nio st nya förare på plats! Dessutom kom det några gamla förare. Inför årets säsong ser vi fram emot ett startfält på 15-20 förare!

Erik Olsen och Svein Tore Sandberg hade kallat till mötet och klassens ägare och initiativtagare Bård Bergsjö fick inleda med att berätta lite om klassens historia: - Jag har varit intresserad av racing ända sedan sextiotalet och racing för mig är bilar utan dörrar och utan tak, med andra ord formelbilar. 1987 läste jag i tidningen Autosport om en ny klass som hette Formula First. Det verkade vara en jättebra klass. 2003 var jag i England tillsammans med min gode vän Tore Christiansen och av en händelse köpte jag en sådan bil som jag tog hem till Norge. Jag kontaktade bilsportförbundet och hörde om det fanns möjlighet att starta en formelbilsserie i Norge. Kjell Aaen gjorde ett reglemente och vintern 2006 köptes några bilar till och säsongen 2006 kördes dessa bilar under namnet Formula Basic i Racing NM. Startfältet fördubblades 2007 och då kördes även den första tävlingen i Sverige. 2008 exploderade intresset för klassen och närmare 30 bilar kom till start! För de flesta ungdomar har klassen varit en språngbräda i karriären där de har fått en bra utbildning för nya uppdrag. Många gick vidare till t ex Radical men tyvärr fylldes inte luckorna lika snabbt. Klassen har gradvis tappat i antal deltagare för varje år, tills nu. I år blir det ett ordentligt uppsving igen, sa Bård Bergsjö.

Klassen har haft i princip samma reglemente ända sedan starten 2006. En unik sak med klassen är att man får köra redan från det år man fyller 14 år. Något som är utmärkande för klassen är de täta fajterna och alla omkörningarna. Bilarna är byggda för slip-streaming och det kan vara flera ledarbyten varje varv! Den största nyheten inför säsongen 2014 är att det kommer att delas ut segerpremier till de bästa förarna i tävlingarna och i serien.

Roy Andersen var med och svarade på tekniska frågor. Stian Sörlie visade säkerhetsutrustning. Sörlie kommer att vara delaktig i ansvaret för att tillhandahålla reservdelar under årets säsong. Marius Gjevik informerade om hur man gjuter en egen stol, och han visade också upp saker som han kunde erbjuda.

En av de förare som lyckats bäst, efter sina år i Formula Basic, är Henrik Furuseth. Han fanns på plats och berättade lite om sin karriär. - Jag började med gokart när jag var 6 år gammal. Jag körde Cadetti, Micro, Jr60 och KF3. Största framgången i kart var seger i Norgescupen och 10:e plats i Världsfinalen! I Formula Basic vann jag både Nordescupen och Norgesmästerskapet och efter det fick jag chansen att provköra i USA i klassen USF2000. Vid testet tangerade jag banrekordet och blev därför erbjuden en styrning säsongen 2012. Jag körde USF2000 i B-klassen (Rookies) och vann! I fjol körde jag den ordinarie klassen och kom fyra totalt. Jag avslutade med två andraplatser i finalen. När jag kom hem fick jag mottaga utmärkelsen årets motorsporttalent. Jag hade aldrig lyckats så bra om jag inte hade skolats i Formula Basic. Det hade varit mycket svårare att gå direkt från kart till en högre formelbilsserie. Formula Basic är en mycket bra skola, sa Henrik Furuseth.

Mötet diskuterade utvecklingsmöjligheter för framtiden såsom att sätta vingar på bilen, aluminiumfälgar, sekventiell växellåda och motorbyte. Mötet fastslog att det är för nära inpå årets säsong för att hinna göra några förändringar, men kanske inför nästa säsong? Vidare diskuterades möjligheten till att stå i ett gemensamt tält och kanske gemensamma middagar för att stärka de sociala banden i klassen.

Terminlistan och möjligheten till träningstillfällen presenterades. Säsongen närmar sig snabbt och för dem som behöver licens är det kurser både på Rudskogen och Kinnekulle 12-14 april.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Se bilder här:

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram