Finalen för Formula Basic kördes på Vålerbanen. I kvalet var Olav Opås överlägset bäst och han tog pole 0.679 sekunder före Henrik Furuseth. Elling Sebastian Aarvik fick bara sjätte tid, men pappa Ole såg ganska nöjd ut ändå. - Vi skruvade bort oss lite, men nu vet vi vad vi skall göra inför racet, sa Ole. Första racet kördes i regn, och det passar Aarvik som handsken.

Opås tog ledningen från start. Aarvik tog två platser redan i starten och efter halva racet var han ikapp Opås. På startrakan bromsade han sig förbi och Opås lyckades inte svara. Aarvik vann och Opås bevakade sin andraplats till mål. På tredje plats fick vi se en intressant förare; Fredrik Sörlie gjorde comeback i racing. Han var en av de mest talangfulla förare Norge hade för drygt 15 år sedan och han blev bl a trea i JSM i Formel Ford. Han vann även några tävlingar i England. I helgen visade han att de gamla takterna sitter i.

Första racet var en prefinal inför NM-finalen som avgörs i ett enda race. Startordningen blev placeringsordningen från första heatet. Aarvik hoppades på regn och pappa Ole drack ramlösa för glatta livet för att om möjligt blidka vädergudarna, men det blev inget regn... Aarvik stod i pole och han tog ledningen. Sörlie gjorde en bra start och han övertog snart ledningen! Vilken comeback! Efter ett par varv satte Opås in stöten, han gick från tredje plats till ledning och sedan drog han i från övriga fältet. Furuseth bröt första racet och startade sist i andra och han kom ångande upp genom startfältet. Han tog sig upp till andra plats och satte sedan in jakten på ledande Opås. Han plockade meter efter meter, men han nådde inte riktigt ända fram. Opås vann med 0.137 sekunder. Bakom dem hade Aarvik och Sörlie en härlig kamp ända till mål och där tog Aarvik hand om den sista pallplatsen. Marginalen var ännu mindre, bara 0.068 sekunder! Aleksander Schjerpen var femma, bara 0.2 sekunder bakom dem. Som vanligt visade Formel Basic förarna otroligt tight och publikvänlig racing! - Hade det varit ett varv till hade jag inte lyckats hålla Furuseth bakom mig, däcken var helt slut, sa Opås.

Olav Opås vann Norgescupen och så blev han Norgesmester. - Det var mitt mål att vinna dessa två mästerskap i år, sa Opås. Den sammanlagda cupen, där alla tävlingar ingår, kallad Factor-X Cup vanns av Aarvik. Under året har Opås tagit åtta segrar, Aarvik fem och Furuseth en.

Nästa år väntas startfältet bli större då det redan är flera förare från gokartleden som köpt bilar.