Formula Basic körde sin sjunde och avgörande racehelg i år tillsammans med SSK-serien på Gelleråsbanan i Karlskoga. Det var rimfrost som mötte deltagarna när de vaknade på finaldagen, men temperaturen steg snabbt och vi fick en härligt solig höstdag.

I Formula Basic brukar vi få se härliga fighter om ledningen varje gång de kör. Den här gången blev scenariot något annorlunda. Robert Svensson tog ledningen från pole och kunde vinna båda racen ganska enkelt, men bakom honom var det desto mera fight. Årets rookie Robin Friskopps, som satt i en racerbil för första gången någonsin vid licenstagningen i våras, har utvecklats fort under säsongen och nu gav han Ida Granegärd en ordentlig fight! De bytte positioner med varandra ideligen. Mot slutet av racet verkade Granegärd ändå ha fått grepp om Friskopps, men han lyckades stressa fram ett misstag från Granegärd så han tog sig förbi och han tog därmed sin första andraplats i karriären. Scenariot blev likadant i andra racet, men på näst sista varvet fick Friskopps ett hjul utanför banan. Han vände runt och höll så när på att dra med sig Granegärd i fallet. Båda kom igång igen med Granegärd före Friskopps i mål. Friskopps fick trösta sig med att han satte racets snabbaste varv. Svensson vann både SSK-serien och Factor-X Cupen före Tommy Östgaard, (som missade finalen på grund av att han tävlingsdebuterade i Formel Renault i England), Granegärd och Friskopps. Svensson satte dessutom nytt banrekord i första racet.

Vi fick se en debutant i helgen i Marcus Annervi. Han är 16 år och han har kört kart sedan han var tre år gammal! Han kommer från Falkenberg, men nu går han på Motorsportgymnasiet på Ring Knutstorp och det här var första gången han körde en racerbil. Han kom snabbt in i körningen och han slutade på fjärde plats i båda racen. Det gav mersmak och han funderar nu allvarligt på om han skall köra hela Basicserien nästa år. Klart är i alla fall att flera norska förare är på väg in i serien nästa år.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram