FBRaceRacingentusiasten och entreprenören Bård Bergsjö introducerade på egen hand klassen Formula Basic 2006 i Norge. 2007 kördes det första racet i Sverige och säsongerna 2008 och 2009 var det en av de tongivande klasserna med 25 förare på startlinjen. Förarna bjöd på härliga fighter och otroligt många omkörningar. Vi såg förare som t ex Stein Frederic Akre, Robert Helling, Aleksander Schjerpen och Tommy Östgaard som kämpade om pallplatserna. Det var mer regel än undantag att det var fler omkörningar under ett enda heat i Formula Basic än det är i många klasser under en hel säsong!

Formula Basic var och är en mycket bra instegsklass i racing när man kommer från kartingen, i synnerhet om man inte är nedlusad med pengar. Klassen ger en bra utbildning för förarna som sedan gått vidare till större uppdrag. Vi kan nämna några här: Robert Helling gick till Radical och han vann klassen 2011 och blev utnämnd till årets förare i Sverige. Simon Hultén gick också till Radical och han vann klassen 2012. Henrik Furuseth kör Formelbil i USA och Falco Wauer kör Formelbil i England. Tommy Östgaard kör Renault Clio i England. Aleksander Schjerpen kör GT med framgång både i Sverige och Norge och Stein Frederic Akre kör V8 Thunder Cars. Detta är bara några av de framgångsrika förare som började sin bilkörning med Formula Basic.

Tyvärr har inte nya förare fyllt luckorna efter dem som har gått vidare i karriären och klassen har sakta men säkert minskat i antal utövare på senare år. Det saknas en naturlig länk mellan kartingen och racingvärlden. Tyvärr ger många ungdomar upp när de inser att de inte kommer att bli världsmästare i Formel 1, eller så har pengarna tagit slut på vägen. Då är Formula Basic ett utmärkt alternativ att komma på banan igen och sikta mot nya mål.

Bergsjö har alltid nya idéer på gång och nu satsar han på att införa segerpremier säsongen 2014. Den bäste föraren får 8000 kr efter en racehelg och sedan är det en fallande skala ända ned till 12:e plats. -Målet mitt er få tilbake klassen til det nivået vi hadde i 2008. Jeg er klar over at mange er uenig, men i mitt hode er det ingen tvil om at Formula Basic er det overlegent beste alternativet for de som vil videre fra gokart. Jeg snakker da selvfølgelig om folk som har «normal» økonomi.  Det finnes nok biler og «alle» har råd til å være med på dette. Biler kan leies eller kjøpes og det finnes mange alternativer, spesielt for de som ikke redd for å få litt «møkk under neglene» Hvis alle hjelper til med rekrutteringen kan vi få til fantastisk racing, säger Bergsjö.

Formelbilsracingen överlag i Norden har gått kräftgång på senare år så Formula Basic behövs för att öka bredden på sporten. Som bekant får man ingen elit om man inte har en bredd att stå på. Till helgen körs årets final för Formula Basic på Vålerbanen för dem som vill titta närmare på klassen redan nu.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

BardBergsjo

 

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram