Til tross for enkelte lyspunkter er det en ting som kjennetegner svensk baneracing og det er at det er lite underholdende for publikum. Det er en del spektakulære biler og noen fargerike førere, men når det gjelder selve racingen så er det i det store og det hele det samme om man setter seg på en läktare på en svensk banracingtävling eller tar med seg en stol og nistepakke og setter seg bredvid E18 eller E6. jeg snakker ikke om Norge for der er det enda sämre.

Det er en klasse som skiller seg ut og det er Formula Basic. Til tross for at det i 2012 stort sett ikke har vært mer enn 6 -10 biler på banen har det i de aller fleste heatene vært flere forbikjøringer enn det for eksempel har vært i TTA under hele sesongen. I årets siste deltävling på Rudskogen var det 7 startende og de 4 første kom i mål innom ett sekund etter att ledningen hadde skiftet minst en gang per varv.

Publikum ønsker selvfølgelig klasser med heftige biler , meritterade førere osv, MEN de ønsker også jevn racing med forbikjøringer, noe det er alt for lite av i de fleste øvrige klasser. Det finnes i dag ca 50 stk Formula Basic biler tilgjengelig i Sverige/Norge. Ca 15 av disse er i presentabel tilstand og kan uten videre komme til start og det er uproblematisk å få 15 andre i tilsvarende skick. Ingen andre klasser som kan konkurrere med følgende:

- Lave anskaffningskostnader (En ferdig konkurransekraftig bil kan kjøpes for SEK 70.000)

- Driftskostnader fra SEK 20.000 pr. sesong (eks transport, startavgifter, drivstoff og uhell)

- Ekstremt lave delekostnader

- Formelbil som gir god erfaring med blant annet hjulinstillinger

- Deler tilgjengelig på alle tävlinger

- De fleste drifter bilen ved hjelp av venner og familie

Dersom Formula Basic ble backet opp av de respektive bilforbund (NBF og SBF) og TTA/STCC ville man helt klart kunne stille et startfelt 30 biler. Erfaringene fra de siste 7 årene viser at dette i så fall vil bli en klasse med en underholdsningsverdi som langt overgår det vi har sett de siste årene. Att vi samtidig ville gitt en del ungdommer erfaringer og sikre etterveksten i de tyngre klassene vil være en uvurderlig spinoff.

Mvh

Bård Bergsjø

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram