Årets sista tävling i Formula Basic kördes tillsammans med Stockholms Sportvagnsklubb på Kinnekulle Ring. Det var sista deltävlingen i det Skandinaviska mästerskapet som heter Factor-X Cup.

Anders G Lindstad och Olav Opås har varit de två bästa förarna sett över hela säsongen, men årets stjärnskott heter utan tvekan Elling Sebastian Aarvik. Inför finalen stod det klart att bara Lindstad eller Opås kunde bli mästare. Av någon anledning valde Opås att inte köra finalen så man kan säga att Lindstad blev årets Factor-X Cup mästare på walk-over.

På kvalet var Christopher Seander snabbast, men i racet tog Thomas Guttormsen starten. Han ledde många varv, men till sist satte Seander in stöten. Han blev dock lite övermodig och kanade av på den regnvåta banan. Han hann bara vara i ledning några få meter. Det var istället årets stjärnskott, Elling Sebastian Aarvik, som övertog ledningen och han vann med 3.5 sekunder tillgodo på Guttormsen och Aleksander T Schjerpen. Lindstad körde i mål på en blygsam femteplats, men då var han som sagt redan klar mästare. Marcus Larsson var med i tätstriden i första racet och han satte även racets snabbaste varv, men tyvärr började hans motor misstända och han tappade flera placeringar mot slutet. Han fick i alla fall starta i pole i andra racet. Det såg ut att bli en repris från Falkenberg för nu utmanades han direkt av Aarvik. Det blev dock ingen riktig kamp. Aarvik körde snyggt och taktiskt och lyckades hålla Larsson bakom sig ända till målet. Seander tog hand om tredjeplatsen. Lindstad vann som sagt Cupen före Opås och Aarvik. En liten intressant reflektion är att Lindstad ”bara” vann tre tävlingar under året mot Opås som vann fem och Aarvik som vann fyra. Lindstad var dock jämnast och han var på pallen åtta gånger i år. Förutom äran har Lindstad även vunnit en testdag med en Formula Palmer Audi i England.

Fyra deltävlingar av Formula Basic-serien kördes i Sverige med SSK i år och den svenska serien vanns av Lindstad före André Andersson och Marcus Larsson. Flera av årets förare väljer att gå vidare till andra serier nästa säsong, men de kommer att ersättas av nya unga förare. Ett flertal har redan visat intresse så vi kommer att få se större startfält nästa år. Formula Basic är en billig och enkel instegsklass i racing där alla tävlar på lika villkor. Det är alltid publikfriande race där man ofta får se många omkörningar i de täta racen.

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram