Formula Basic gjorde sitt årliga Sverigebesök i helgen när de körde på Kinnekulle Ring under Raceweek. Till årets tävling gjorde SSK ett försök att bjuda in gamla Formel Ford-bilar, som är för nya för att köra i RHK-serien. Det skulle vara Formel Ford-bilar med 1600 motorer, så kallade ”Kent”. I RHK får man bara köra bilar till och med 1990-års modell, men det finns en handfull bilar från 1991-1993 som ej kan tävla någon annanstans. Två förare hade hörsammat denna inbjudan och det var Thomas Johansson och Dan Rene Larsen. Båda har ett förflutet i denna klass från nittiotalet. På papperet skall dessa Formel Fordar vara snabbare än Formula Basic, men så måste man ju kunna hantera dem också! Både Johansson och Larsen var ödmjuka inför det faktum att några av de unga snabba förarna i Formula Basic helt enkelt var bättre än veteranerna.

Kvalet kördes i regn och Edward Sander Woldseth tog pole före Lars Solheim och Anders Eriksrud. Båda racen kördes på torrt underlag. Precis som tidigare i år var det Woldseth och Solheim som höjde sig över mängden. De drog ifrån det övriga fältet, men fick sällskap av de båda Formel Ford-förarna. När tre varv återstod ledde Woldseth när Solheim gjorde en attack in i Kvarnkurvan. Woldseth hade lämnat en lucka och när han såg att Solheim kom försökte han täcka, men det var för sent. De krokade ihop och Woldseth flög ut i sandfållan och tvingades bryta. Solheim vann racet före Formel Ford-förarna Larsen och Johansson. Daniel Kroken kom tvåa i Formula Basic och Anders Eriksrud kom trea. 

I andra racet hade ”gubbarna” i Formel Ford fått upp ångan ordentligt. Larsen tog hand om ledningen direkt i starten och han fick snart Johansson med sig. Dessa gick i mål nästan samtidigt, endast 0.2 sekunder skiljde dem åt. Solheim var den ende som hängde med och han var knappa sekunden efter i mål. Han vann således Formula Basic före Woldseth och Kroken. 

Solheim har tagit en förkrossande ledning både i Norgescupen och Ker-Ice Cup då han har vunnit samtliga race som har körts i år! Woldseth har tagit fyra andraplatser, men också två brutna lopp och ligger tvåa. Årets överraskning och rookie är Daniel Kroken som nu ligger på tredje plats i tabellen! Vi fick se två debutanter i Basic denna helg i Erik Storö och Sandra Fuglstad. Det var 14 st Formula Basic till start. Så stort startfält har vi inte sett på många år. Kul att klassen är på uppåtgående igen.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

 

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram