Rudskogen Formula Basic körde årets final i Norgecupen under Rudskogen Racing Festival. Fredagens fria träningar bestod mest av regn, medan det var torrt under lördagens kval och första race. Olav Opås tog pole före vinnaren i Falkenberg; Elling Sebastian Aarvik, som fortsätter att visa att han är en toppförare.

Opås tog starten och kunde sedan leda loppet från start till mål. Bakom honom kämpade Aarvik, Thomas Guttormsen och Tommy Östgaard om placeringarna. Tyvärr fick Aarvik bryta tidigt med drivaxelbrott. Östgaard har haft en tuff säsong med många brutna lopp, men nu stämde allt för honom och han körde i mål på andra plats. Guttormsen blev trea. Anders G Lindstad körde ett avvaktande race och slutade på en blygsam fjärdeplats. Detta var en medveten taktik från hans sida, för poängen räckte för att han skulle säkra segern i Norgecupen 2009! – Jag har redan sålt bilen och ville inte riskera någonting, det räckte att komma fyra idag, sa Lindstad. Opås suveräna körning gjorde att det skämtades i depån om att han kanske körde med KERS i sin Ferrariröda Formel Basic!

I andra racet startade Guttormsen i pole före Östgaard och Opås, medan Aarvik startade sist. Lagom till andra racet kom det en liten regnskur. Östgaard, som kanske kör den hårdaste bilen av alla, hade stora problem att hänga med i regnet. Opås tog hand om ledningen före Guttormsen. Längre ned i fältet kom Aarvik susande och han plockade placering efter placering. Snart var han ikapp tätduon och dessa tre hade en sevärd kamp mot målet där de skiftade positioner fram och tillbaka. Spänningen var olidlig och pulsen på föräldrarna i depån var säkert minst lika hög som på ungdomarna som körde. Opås såg ut att ha tagit greppet om situationen då han ledde två kurvor från mål. I sista kurvan satsade Aarvik allt på ett kort och kastade sig in före Opås, som inte lyckades svara. Det blev knallhårt över mållinjen och Aarvik lyckades vinna med minsta möjliga marginal. Guttormsen hängde på och även han lyckades pressa sig förbi Opås under de sista metrarna. Pappa Ove Aarvik var både stolt och lättad. – Det kan inte vara bra för hjärtat det här, sa han.

Nästa tävling körs redan den 18:e september på Vålerbanen, då gäller det NM som avgörs på de två racen som körs den helgen. – Då lovar jag att inte ta det lugnt, sa cupmästaren Lindstad. Sedan återstår finalen i Factor-X Cup som körs tillsammans med SSK på Kinnekulle Ring den 2:a oktober.

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram