Formelbilsracingen håller på att dö ut i Sverige. Både Formel Renault och Formel Ford har lags ned och förarna hänvisas till våra grannländer eller ut i Europa. Men det finns en gnutta hopp kvar för dem som ändå vill gå vägen via formelbilar i Sverige för att nå framgång. Det är en ny klass för i år i Sverige som heter Formula Basic. Bakgrunden till detta är den norske affärsmannen Bård Bergsjö som var på besök på Silverstone för några år sedan. Där fick han se massvis med små enkla formelbilar som kallades Formel First. Det är ett Van Diemenchassi med en vanlig Ford XR2 motor som sitter på tvären bakom föraren. Bilen vinner kanske inga skönhetspris, men den tilltalade Bård ändå. Han köpte lös en mängd bilar och har fått dem levererade efterhand. Dessa hyr han ut för endast 20 000 kr/säsong! Klassen har körts i Norge i två säsonger och nu kommer den alltså hit till Sverige också. Tre deltävlingar kommer att köras ihop med SSK-serien. 10 st svenska ungdomar har hoppat på Formel Basic och de har precis kört sitt första testpass på Kinnekulle Ring. – Vi tyckte att detta var ett fantastiskt bra koncept. Det är billigt och alla kör med samma förutsättningar. Att halva serien körs i Norge gör inget, vi är vana att åka långt från kartingen, sa Jörgen Ryberg. Klassen är för närvarande den största i Norge och man räknar med att närmare 30 förare kommer att köra serien i år.

Raceweek på Kinnekulle

Årets höjdpunkt för Stockholms Sportvagnsklubb är sommartävlingen Raceweek på Kinnekulle Ring. Och vilken tävling det blev! 150 bilar kom till start och det var strålande högsommarvärme i dagarna fyra! Depån var full och ca 1600 personer stod på läktaren.

Formula Basic är det stora utropstecknet i år, där många unga förare har tagit klivet från gokart. Eftersom både Formel Ford och Formel Renault har lagts ned i Sverige återstod bara Formula Basic. 9 svenska ungdomar slogs mot 14 norrmän. Kvalet var så oerhört jämnt att de 12 första förarna fanns inom en sekund! I det första racet var det en kvartett som bröt sig loss från det övriga fältet och hade en härlig kamp ända till målet. Stein Frederic Akre vann före Tommy Östgaard, Thomas Guttormsen och André Andersson. De gick i mål inom 0.6 sekunder. Andersson hade satt det snabbaste varvet och startade därför i pole i andra racet. Men hans lycka blev kort, då han fick bryta redan efter första varvet efter en sammanstötning. Akre vann igen före Robert Helling och Kim Carlsson. Det är heta ungdomar i den här klassen och det var också här de flesta avåkningarna och krascherna skedde, dock utan att någon skadade sig.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

På samlingsbilden ser vi från vänster: Jonatan Nordqvist, Jesper Westerholm, Marcus Larsson, Johan Ryberg, Robert Helling, Kim Carlsson och Tobbe Nilsson (På bilden saknas André Andersson, Christoffer Seander och Catharina Nozlihn)

Website by Bloms IT
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram